Biden primește laude dar si critici pentru că a numit acțiunile Rusiei din Ucraina "genocid"

Președintele Joe Biden primește atât laude, cât și critici după ce s-a dublat în a descrie acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina drept "genocid" -- prima dată când a folosit termenul de la începutul invaziei în urmă cu aproape 50 de zile -- chiar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut de săptămâni întregi că asta se întâmplă pe teren.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, și-a apărat utilizarea termenului, așa cum a făcut-o atunci când Biden l-a numit pe Putin "criminal de război" și când a spus că "nu poate rămâne la putere", a declarat miercuri că președintele exprimă pur și simplu "ceea ce simte".

"Președintele vorbea despre ceea ce vedem cu toții și despre ceea ce simte la fel de clar ca ziua în ceea ce privește atrocitățile care au loc pe teren, după cum a remarcat și ieri", a spus Psaki, înainte de a-și tempera utilizarea termenului. "Desigur, va exista un proces legal care se va desfășura în sala de judecată, dar el a vorbit cu ceea ce a văzut pe teren, ceea ce am văzut cu toții în ceea ce privește atrocitățile de pe teren".

Presat direct dacă comentariile lui Biden ar putea intra în conflict cu politica SUA, Psaki a respins îngrijorările și a repetat cerința unui "proces juridic" care poate dura uneori ani de zile.

"El nu a fost obtinerea înainte de asta. Vorbea despre ceea ce simte că vede pe teren", a spus ea.

"Nu cred că cineva este confuz cu privire la atrocitățile pe care le vedem pe teren -- și diferiți lideri din întreaga lume o descriu în moduri diferite", a adăugat Psaki mai târziu. "Este de necontestat că ceea ce vedem este îngrozitor, țintirea civililor, spitalelor, copiilor. Președintele o spunea așa cum o vede și asta face".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a dat o replică similară la briefingul său de miercuri, afirmând că Biden a folosit termenul bazat pe "impresiile pe care le-a văzut și pe care le-am văzut cu toții", dar a menționat că SUA colaborează cu avocați internaționali pentru a stabili dacă crimele Rusiei ating pragul legal.

În timpul remarcilor pregătite marți în Iowa, dând vina pe inflație și pe prețurile gazelor pe "creșterea prețurilor lui Putin", Biden a spus, pentru prima dată: "Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul dacă un dictator declară război și comite genocid la o jumătate de lume distanță".

 



"Îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar sigur mi se pare așa", a adăugat Biden. 

© Carolyn Kaster / AP Președintele Joe Biden vorbește cu reporterii înainte de a se îmbarca în Air Force One pe Aeroportul Internațional Des Moines, din Des Moines, Iowa, pe 12 aprilie 2022, în drum spre Washington, D.C.

 

Folosirea cuvântului a ridicat semne de întrebare în rândul reporterilor de la Washington cu privire la faptul dacă a fost un moment ad-libbed sau o schimbare de politică de la Casa Albă -- până când Biden a insistat mai târziu că a vrut să spună exact ceea ce a spus.

"Da, l-am numit genocid", le-a spus Biden reporterilor după remarcile sale. "Pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să șteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean. Iar dovezile sunt în creștere. E altfel decât a fost săptămâna trecută, cu cât mai multe dovezi ies din -- literalmente, lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina și vom afla din ce în ce mai multe despre devastare."

Genocidul este definit ca un act "comis cu intenția de a distruge, în tot sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios", în conformitate cu Convenția Organizației Națiunilor Unite privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Biden a continuat să recunoască faptul că guvernul american are un proces intern, legal, pentru a desemna dacă genocidul a avut loc, dar a rămas în continuare de ceea ce a indicat că este opinia sa.

Zelenski a susținut - și a pledat - timp de săptămâni întregi că Rusia a îndeplinit această definiție și a cerut liderilor occidentali să folosească același termen, așa că s-a grăbit să aplaude comentariile lui Biden ca fiind "cuvinte adevărate ale unui lider adevărat".

Între timp, Kremlinul a criticat comentariul în timp ce Putin a indicat săptămâna aceasta că invazia sa nu se va opri până când obiectivele sale nu vor fi îndeplinite și a spus că negocierile de pace cu Kievul au ajuns la un "punct mort".

"Considerăm că acest tip de efort de a denatura situația este inacceptabil", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. "Acest lucru nu este acceptabil din partea unui președinte al Statelor Unite, o țară care a comis crime cunoscute în ultima vreme."

Nu este clar câți lideri occidentali vor merge până la Biden și Zelenski -- sau ce le va lua pentru a ajunge la aceeași concluzie.

Nicio altă națiune occidentală nu a luat această hotărâre, în afară de faptul că premierul eston Kaja Kallas a legat crimele Rusiei de termen într-un tweet. Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat miercuri că este mai "atent" cu vorbele sale decât președintele american, afirmând doar că "crimele de război" au fost confirmate.

"Până în prezent, s-a stabilit că crimele de război au fost comise de armata rusă și că acum este necesar să-i găsim pe cei responsabili și să-i aducem în fața justiției", a declarat Macron pentru France 2 într-un interviu.

"Sunt foarte atent cu niște termeni [genocid] în aceste zile", a adăugat el. "Nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor ajută cauza chiar acum."

CITEȘTE ȘI: Actualizări live Rusia-Ucraina: Rusia spune că 1.026 de ucraineni s-au predat la Mariupol

Întrebat direct de corespondentul ABC News la Casa Albă, Mary Bruce, despre criticile lui Macron miercuri, Psaki a refuzat să comenteze.

Macron a mustrat și el limbajul lui Biden luna trecută, când a fost întrebat despre faptul că Biden l-a numit pe Putin "măcelar" și a spus că "nu poate rămâne la putere" în timpul remarcilor de la Varșovia.

"Nu aș folosi acești termeni, pentru că continui să vorbesc cu președintele Putin", a declarat Macron într-un alt interviu pentru France 3. "Pentru că ce vrem să facem colectiv? Vrem să oprim războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina, fără a duce război și fără escaladare".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-un interviu acordat The Associated Press în biroul său din Kiev, Ucraina, 9 aprilie 2022.© Evgeniy Maloletka / AP Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-un interviu acordat The Associated Press în biroul său din Kiev, Ucraina, 9 aprilie 2022.

Biden și-a susținut cuvintele atunci, spunând că "își exprimă indignarea morală", dar a clarificat și faptul că nu "articulează o schimbare de politică" pe fondul unor consecințe.

CITEȘTE ȘI: Biden "nu-și cere scuze" pentru că a spus că Putin "nu poate rămâne la putere"

Nu este clar acum ce l-a determinat pe Biden să-și schimbe poziția față de folosirea termenului de "genocid" -- pentru că întrebat direct săptămâna trecută dacă crede că atrocitățile documentate în Bucha sunt genocid, el a spus că nu.

"Am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul problemei, ați văzut ce s-a întâmplat în Bucha", a declarat Biden pe 4 aprilie. "El este un criminal de război - dar trebuie să adunăm informațiile, trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care au nevoie pentru a continua să lupte și trebuie să adunăm toate detaliile pentru ca acest lucru să poată fi real - să avem un proces de crimă de război. Acest tip este brutal. Ce se întâmplă în Bucha este revoltător și toată lumea o vede."

Întrebat direct: "Sunteți de acord că acesta este genocidul?"

"Nu, este o crimă de război", a răspuns Biden.

Un bărbat aprinde o lumânare în timpul unei slujbe de duminică într-o biserică ortodoxă din Bucha, la periferia Kievului, Ucraina, 10 aprilie 2022.© Rodrigo Abd / AP Un bărbat aprinde o lumânare în timpul unei slujbe de duminică într-o biserică ortodoxă din Bucha, la periferia Kievului, Ucraina, 10 aprilie 2022.MAI MULT: Rusia ar putea masca armele chimice cu agenți de control al revoltelor: Actualizarea Pentagonului Ziua 48

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a urmat comentariul lui Biden în aceeași zi, afirmând că administrația nu a văzut încă "privarea sistematică de viață" necesară pentru a îndeplini definiția genocidului.

"Este un lucru pe care, desigur, continuăm să-l monitorizăm în fiecare zi. Pe baza a ceea ce am văzut până acum, am văzut atrocități, am văzut crime de război. Nu am văzut încă un nivel de privare sistematică de viață a poporului ucrainean pentru a se ridica la nivelul genocidului", a declarat Sullivan.

ABC News Conor Finnegan, Sarah Kolinovsky, Molly Nagle și Luis Martinez au contribuit la acest raport.

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NEOIMPERIALISMUL AMERICAN ESTE ADEVĂRATA AMENINȚARE PENTRU UNII, NOI AVEM ÎN SÂNGE IMPERIALISMUL ȚARIST SI SOVIETIC

ION PRIBEAGU

RUSIA O AMENINȚARE?